Foto: Istock/doble-d

Avokatene svarer

Har de ansatte krav på betalte pauser?

Publisert: 11. oktober 2021 kl 08.48
Oppdatert: 11. oktober 2021 kl 09.01

Svarene i denne spalten er levert av Jens Kristian Johansen og Monica Syrdal som er advokater og partnere i Advokatfirmaet Hjort.

Hei,

I det siste har jeg hatt litt trøbbel med mine ansatte på restauranten jeg driver. Frem til nå har de ansatte blitt trukket i lønn for en halvtime pause per skift. Problemet er at det sjeldent er mulig å ha en sammenhengende pause i en travel restaurant. Nå mener de ansatte at de har krav på å få betalte pauser ettersom de er nødt til å være tilgjengelig og iblant må avbryte pausen. Jeg har ikke hørt om dette før, men vil selvfølgelig at mine ansatte skal få det de har krav på.

Jeg har også et spørsmål om spiserom. Per dags dato avholdes pausene på et bakrom på kjøkkenet, men jeg er litt usikker på om man egentlig må ha et ordentlig pauserom. Finnes det noen regler om det?

Utgangspunktet – skille mellom pause og arbeidstid
Utgangspunktet i arbeidsmiljøloven § 10-9 er at arbeidstakere skal ha minst én pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Loven sier ikke noe om lengden på pausen, utenom at den skal vare minst en halv time dersom den daglige arbeidstiden er minst åtte timer. Pausen skal om mulig plasseres slik at arbeidsøktene før og etter pause blir omtrent like lange.

Loven skiller mellom pause og arbeidstid. Enkelt sagt er arbeidstid betalt og pause ubetalt. I noen tilfeller skal pausen imidlertid regnes som arbeidstid. Det følger nemlig av arbeidsmiljøloven § 10-9 første ledd at pausen skal regnes som del av arbeidstiden dersom «arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen», eller dersom «det ikke finnes tilfredsstillende pauserom». Dersom disse vilkårene er oppfylt, regnes pausen som arbeidstid, og arbeidstakeren har krav på betalt i denne perioden.

Forlate arbeidsplassen

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmålet om arbeidstakeren fritt kan forlate arbeidsplassen i pausen, må sees i sammenheng med definisjonen på arbeidstid. I arbeidsmiljøloven § 10-1 første ledd er arbeidstid definert som «den tid arbeidstakeren står til disposisjon for arbeidsgiveren». Arbeidsfri er derimot «den tid arbeidstaker ikke står til disposisjon for arbeidsgiver», jf. arbeidsmiljøloven § 10-1 annet ledd.

Videre følger det av praksis fra Høyesterett at arbeidstid er den tiden arbeidstaker står til disposisjon for å utføre arbeidsoppgaver for arbeidsgiver, jf. Rt-2001-418 Kårstø. Etter forarbeidene kreves det at arbeidstaker i pausene er «helt fritatt for plikter og kan bruke pausen til f.eks. å forlate arbeidsstedet». Videre uttales det at pausen må regnes som arbeidstid dersom «arbeidstaker er pålagt plikter i pausene, f.eks. slik at han må kunne ta telefoner».

Slik jeg forstår deg, vil det ikke være mulig for dine ansatte å forlate arbeidsstedet under pausene, fordi de er nødt til å være disponible til å utføre arbeidsoppgaver. Dette innebærer at pausene må regnes som arbeidstid, og at de ansatte har krav på betaling.

Tilstrekkelig pauserom

Du spør videre om de ansatte har krav på et ordentlig pauserom, eller om de må nøye seg med å avholde pausene i et bakrom på kjøkkenet. Også her kan det oppstå spørsmål om pausen må regnes som arbeidstid på grunn av mangel på tilstrekkelig pauserom. Dette henger sammen med at pausen skal innebære avkobling, hvile og spising, noe som vanskelig kan gjøres i uegnede lokaler.

Kravene til pauserom er regulert i forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler. Etter forskriftens § 3-5 må spiserommet være så stort at det gir tilfredsstillende plass til det største antall arbeidstakere som skal spise samtidig, og det må være hensiktsmessig innredet. Om bakrommet på kjøkkenet tilfredsstiller kravene, beror altså på hvor stort det er og hvordan det er innredet. Dersom det er av en viss størrelse og innredet med det arbeidstakerne trenger for å kunne spise og koble litt av, vil det være i tråd med lovens bestemmelser.

_________________________________________

Saken fortsetter under annonsen

Advokater og partnere i Hjort, Jens Kristian Johansen og Monica Syrdal, har arbeidsrett og pensjon som sine spesialfelt. Syrdal jobber i tillegg med konkurranserett, immaterielle rettigheter og markedsføring. Har du spørsmål av allmenn interesse, send gjerne spørsmål direkte til jejo@hjort.no eller msy@hjort.no.

__________________________________________

 


 

Ledige stillinger – Conveniencejobb