Vi spiser for lite grove kornprodukter
- Det er bekymringsfullt at fullkornsinntaket er så lavt når helsegevinstene av å spise grovbrød er så store, som blant annet ble fremhevet i avisoppslag denne uken. Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise 20 prosent mer grovt innen 2021, sier Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn.
Næringsmiddelindustrien drøfter nå hvordan de kan bidra til å nå blant annet dette målet under Næringsmiddeldagene 2018 i Trondheim, torsdag 25. januar.
Hvorfor er det egentlig slik at selv om vi vet at grovbrød er bra for oss og at vi bør spise mer, velger vi kanskje annen mat? Opplysningskontoret for brød og korn har tatt et lite dypdykk i hvordan man endrer eller etablerer nye matvaner.
I gjennomsnitt tar vi over 200 matvarevalg hver eneste dag! De aller fleste av valgene tar vi helt uten å tenke over det det går på automatikk og instinkt. Slike matvalg er enten vaner eller koblet til følelseslivet vårt. Du har kanskje merket hvordan en dårlig dag gjerne medfører en sjokolade til snack, selv om man planla å spise en skive grovbrød? Bare ved å bli litt mer bevisst dine matvalg, er du langt på vei mot et sunnere kosthold.
Her får du 4 enkle tips til hvordan du gjør fullkorn til en god vane.
- Velg atferd selv. Det er enklere å gjennomføre noe du har bestemt selv. Er det et fullkornsprodukt du liker bedre enn andre, da går du for det.
- Gjør det enkelt for deg selv. Sett deg delmål med små endringer. Hvis du for eksempel pleier å spise to grove brødskiver om dagen, kan målet være å øke til tre. Og når det går automatisk, øker du til fire grove brødskiver om dagen.
- Endringen må være relevant for deg. Velg en matvare eller et måltid du spiser hver dag. Jo oftere du eksponeres for den nye vanen, desto raskere er den etablert.
- Følg fremgangen din. Skriv det ned hver gang du valgte en fullkornsalternativ, å se det svart på hvitt hvor flink du har vært er en skikkelig motivasjonsboost. Jo flere ganger du tar rett matvalg, desto lettere blir det!
Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn hver dag. Det er fordi fullkorn reduserer risiko for overvekt/fedme, diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer. En av årsakene til dette er et høyt innhold av fiber og antioksidanter. Fiber gjør også godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rik på vitaminer og mineraler.
- Sammen med brødbransjen vil vi bidra til å nå målet om 20 prosent mer grove kornprodukter i kostholdet, understreker Nordbø.
(Pressemelding)