Varslingsrutiner i butikken
Hei!
#Meetoo-kampanjen har satt et virkelig fokus på seksuell trakassering. Vi er ikke kjent med tilfeller av trakassering i vår bedrift, men ser at dette kan oppstå overalt. Hvordan kan vi forberede oss på noe sånt?
Som arbeidsgiver har man plikt til å iverksette tiltak for å forebygge trakassering på arbeidsplassen. Likestillingsloven oppstiller et klart forbund mot seksuell trakassering, og pålegger arbeidsgivere en plikt til å forebygge. Plikten til å forebygge trakassering følger også av kravene til systematisk HMS-arbeid i arbeidsmiljøloven.
Seksuell trakassering er definert som
"uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krenkende og plagsom for den som rammes".
Et forebyggende tiltak vil eksempelvis være å skape en forståelse av hva trakassering er, og gjøre det klart at det er null-toleranse for dette på arbeidsplassen. Det kan også være gode grunner til å utarbeide egne retningslinjer om seksuell trakassering og hvordan dette skal håndteres, gjerne i samarbeid med de ansatte.I tillegg er det viktig å ha gode rutiner for varsling generelt i bedriften. Fra 1. juli i fjor ble omtrent alle bedrifter også pålagt å ha varslingsrutiner. De forholdsvis nye reglene innebærer at alle varslingsrutiner skal klargjøre hvordan arbeidstakere skal gå frem for å varsle om kritikkverdige forhold internt, og hvordan et slikt varsel skal håndteres internt. Gode rutiner signaliserer at man tar de som melder fra på alvor.
Med #Meetoo-kampanjen har man fått en god anledning til både å skape forståelse blant de ansette, og ta tak i interne varslingsrutiner. Anledningen kan også benyttes til å minne og oppfordre medarbeidere til å benytte seg av disse og til å si i fra om eventuell tilfeller av trakassering.
Bransjejus i Convenience er levert av Advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma, og de har som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål.