Dette grovbrødet inneholder ca. 100 malte melbillelarver. Foto: Bakehuset

MENY lanserer larvebrød

Publisert: 5. mars 2019 kl 14.16
Oppdatert: 5. mars 2019 kl 14.16

Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver (kalt mjølmums/melmums) tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. Grovbrødet vil, som en test, selges i 22 MENY-butikker i mars.

- Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo.

Hun forteller at nyheter generelt har høy interesse hos mange av MENYs kunder, samtidig er hun klar på at insekter er vel prematurt for norske ganer.

- Vi skal være ledende på innovasjon, utvalg og trender og må derfor utfordre oss selv. Slik vi gjorde da vi lanserte kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og Norges første vegetar ferskvaredisk i 2016. Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.

Små superhelter

Saken fortsetter under annonsen

Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Nå skal selskapet på Voss, som har bærekraft som drivkraft, nå bredere ut.

- Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet.

Ekstra proteinrike

De tørkede larvene, som dyrkes frem på åtte uker i små kasser, er ekstra proteinrike. Sammenlignet med produksjon av annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver det samme er drivhusgassutslippene.

Ved produksjon av 1 kg protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe. I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter - nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat.

Nøtteaktig smak

Bakehuset har i utviklingen av Mjølmumsbrødet lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød.

Saken fortsetter under annonsen

- Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøtteaktig smak.

FAKTA om

Mjølmumsbrødet:

  • Mjølmumsbrødet selges som en limited edtion i 22 MENY-butikker fra 5. mars. Følgende butikker vil ha det i brødhylla si:

    MENY Fornebu

    MENY Bryn

    MENY Bærums Verk

    MENY Jarhuset

    MENY Røa

    MENY Sandvika storsenter

    MENY Nordbyveien

    MENY Skjetten

    MENY Ørebekk

    MENY Ringnes Park

    MENY Gystadmarka

    MENY Nordstrand

    MENY Hagaløkkveien

    MENY Holmen

    MENY Jessheim

    MENY Vøyenenga

    MENY Trekanten

    MENY Stovner

    MENY Mosseporten

    MENY Grønland

    MENY Høvik

    MENY Skøyen

  • Mjølmumsbrødet veier 290 gram, har en grovhetsgrad på 51% og koster kr. 24,90.
  • Brødet inneholder 2,1% mel fra melbillelarver (ca. 100 larver).
  • Proteininnholdet i brødet er på 9,9 gram pr 100 gram.
  • NB. Melbillelarver kan forårsake allergisk reaksjon for personer med skalldyrallergi.

    Om melbillelarvene:

  • I et bærekraftperspektiv, er insekter, alger/tang og laboratorie-kjøtt definert som viktige deler av fremtidens mat.
  • Melbillelarvene, som er ca. 2 cm lange og lysebrune av farge, lever av matavfall (for eksempel fra øl-, grønnsak- og korn-produksjon). De får alt vann de trenger fra luften og gjennom maten.
  • Etter åtte uker blir de fryst og så tørket. En mindre del av larvene får utvikle seg videre til melbiller som igjen avler frem nye larver, som igjen kan brukes som proteinkilde.
  • De tørkede larvene inneholder 49% protein og høye nivåer av jern, sink og magnesium, fosfor og mangan.
  • Larvene er vanlige som mat i mange asiatiske, afrikanske og latinamerikanske land, ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold!
  • Larvene fryses, tørkes og males til mel hos Larveriet, før det sendes til Bakehuset.
  • Larveriet lager også to varianter av snack-poser med tørkede, crispy melbillelarver; En naturell og en med tilsatt chili. Disse kan spises som snack eller tilsettes i matlaging og matretter, for eksempel drysses over en salat.

    Om bakingen:

  • Melet fra de norske melbillelarvene er et rent produkt (kun knuste larver) som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.
  • Dette er ikke mel i tradisjonell forstand, og har dermed ikke de samme baketekniske egenskapene. Det er heller ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.
  • Melet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser, og på samme måte som ved baking av tradisjonelle brød.
  • Bakehuset ønsker å skape vekst i brødkategorien og fornye seg for å ivareta behovene til fremtidige generasjoner.

(Pressemelding)

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Saken fortsetter under annonsen

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Ledige stillinger – Conveniencejobb