Mer lokalmat, vegetar og overskuddsmat
Fokus på miljø, dyrevelferd og helse har ført til en økning i veganske og vegetariske produkter på 46 prosent i MENY i 2019, mot 2018. Eksempelvis ble det i fjor sommer solgt dobbelt så mange vegetarburgere som året før. Selv før jul, hvor nordmenn handler tradisjonelt, økte salget av veganske og vegetariske produkter betydelig.
- Vi solgte mer nøttesteik denne jula enn noen gang før, og fikk også oppsiktsvekkende mange kundehenvendelser på denne steika. Interessen er fortsatt størst blant yngre, og mest i storbyene, sier Horn Hynne, og legger til at et stadig rikere og bedre utvalg av plantebaserte alternativer også bidrar til veksten.
Lokalmat med unik identitet
Også lokalmat er blitt mer trendy. I 2019 økte MENYs salg av lokalmat med hele 5,9 prosent mot 2018. I inneværende år vil MENY nå en omsetning på over en milliard kroner på denne varekategorien.
- Folk er mer opptatt av hvor maten kommer fra. De vil ha varer med lokal identitet, unike historier og gjerne støtte lokalt næringsliv. Denne trenden tror vi vil forsterke seg i årene fremover. Vi jakter kontinuerlig på nye, unike norske matskatter, sier Horn Hynne.
Tonnevis med mat reddet
Matsvinn har også preget 2019, ikke uten grunn. I dag kastes en tredjedel av all mat som produseres, noe som hverken er bra for miljøet eller økonomien. MENY har som mål å halvere sitt matsvinn innen 2025, målt mot 2015. I 2019 kastet MENY 1 147 tonn mindre enn i 2018.
- Vi merker økt bevissthet blant kundene. Posene med overskuddsmat, som legges ut i appen Too Good To Go, rives bort. Og nedprisingsvarene blir også raskt borte, sier Horn Hynne.
100 MENY-butikker er nå tilknyttet Too Good To Go, og disse har til sammen reddet 107 000 matporsjoner i 2019 dobbelt så mye mat ble reddet, mot året før. MENY og kundene berget i fjor dessuten 550 tonn butikkstekte brød ved å kjøpe dem neste morgen til halv pris («Gårsdagens brød») og 250 tonn singel frukt og grønt i egen kurv til kr. 10 pr kg («Omplassert frukt og grønt»). I denne kurven ender blant annet fine varer som har ligget i en pakke med ødelagte varer.
Plastkutt
Å redusere unødvendig plast, er et kontinuerlig arbeid og mange enkeltstående tiltak. Eksempelvis ble typiske piknik-artikler i plast fjernet i MENY-butikkene våren 2019; forbrukerpakninger med sugerør og bestikk ble erstattet med henholdsvis papp og tre, tilsvarende en årlig plastreduksjon på 11 tonn. Både småposene til frukt og grønt og butikkstekte brød/boller ble tynnere og mindre, tilsvarende en årlig reduksjon på henholdsvis 17 tonn og på 14,6 tonn.