(Ill.foto: Colourbox)

Vil bekjempe smugling og ulovlig salg av tobakk

Publisert: 10. april 2018 kl 11.12
Oppdatert: 10. april 2018 kl 11.12

Smugling og ulovlig handel med tobakksvarer bidrar til å øke tobakksforbruket og er dermed negativt for folkehelsen, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Regjeringen fremmer derfor to saker om ulovlig handel med tobakk for Stortinget, både forslag om å ratifisere en internasjonal protokoll (avtale) og forslag til nasjonale lovendringer.

Dette vil forsterke det internasjonale samarbeidet mot smugling og forfalskning av tobakksvarer, sier Michaelsen.

I tillegg til de negative helseeffektene, bidrar ulovlig tobakkshandel til å finansiere internasjonal kriminalitet og staten taper inntekter.

Norge undertegnet i 2013 protokollen som skal bidra til å bekjempe ulovlig handel med tobakk. Så langt har 35 parter sluttet seg til protokollen, også EU. Protokollen vil tre i kraft når 40 land har ratifisert den.

Saken fortsetter under annonsen

For nærmere informasjon, se: Prop 79 S (20172018) Samtykke til ratifikasjon av protokoll mot ulovlig handel med tobakk av 12. november 2012

Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått en rekke lovendringer for å gjennomføre protokollen. Det omfatter blant annet en bevillingsordning for produksjon, import og eksport av tobakksvarer mv, et nytt system for å spore tobakksvarene og et nytt sikkerhetsmerke som skal hindre forfalskning.

For nærmere informasjon, se: Prop 75 L (20172018) Endringer i tobakksskadeloven (ulovlig handel med tobakksvarer mv.)

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Saken fortsetter under annonsen

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Ledige stillinger – Conveniencejobb