– Du skal være god for å kunne kjenne forskjell på alkoholfritt øl og øl med alkohol i dag. Det skyldes at ny teknologi gjør det mulig å fremstille alkoholfritt øl tilnærmet smaken av vanlig øl, sier Hege Ramseng.

 

Sterk vekst for energidrikker, brus og alkoholfritt øl

Publisert: 27. april 2022 kl 10.03
Oppdatert: 27. april 2022 kl 10.09

– I januar i år var grensene fortsatt stengt, og det merkes selvsagt på salgstallene, sier kommunikasjonssjef i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Hege Ramseng.

Energidrikker, brus og vann er typiske varer som mange nordmenn drar til Sverige for å handle i store kvanta.

– Dermed slår det ut på salget i Norge. Fortsatt er ikke grensehandelen ordentlig i gang, og vi er et lite stykke unna det nivået vi hadde i 2019, legger hun til.

Nye rekorder for energidrikker

Omsetningen av energidrikker har steget jevnt og trutt de siste årene, og veksten fortsetter inn i årets første måned. Samlet sett har energidrikker en vekst på hele 21 prosent fra januar i fjor til januar i år. Og det er energidrikker med tilsatt søtstoff som har den største veksten på hele 96,5 prosent.

– Vi ligger i verdenstoppen på salg av brus uten sukker, og vi ser den samme trenden for energidrikker. Folk går for sukkerfrie varianter og totalt har salget av sukkerfri brus landet på 65 prosent tidligere. Her er det ingen andre land som kan vise til noe tilsvarende, sier Ramseng.

Litt opp for brus

Saken fortsetter under annonsen

Omsetningen av brus har det siste året hatt en økning på 9 prosent, hvorav kiosk og bensin hadde en samlet nedgang på 2,45 prosent det siste året. Veksten for kiosker og bensinstasjoner ligger derimot på hele 22 prosent hvis vi sammenligner januar 2021 med januar 2022.

Utelivsbransjen hatt en vekst på 14,8 prosent det siste året. De er opp 25 prosent i januar 2022 sammenlignet med samme periode i fjor, og det har sammenheng med at samfunnet igjen har åpnet opp.

– I tillegg fikk vi fjernet sukkeravgiften etter mange års kamp, og det har ført til at brusen i Norge har blitt betydelig rimeligere. Det har selvfølgelig gitt et positivt utslag for prisen til dagens kunder.

Stabilt salg av vann

Omsetningen av vann er stabil, men i årets første måned kan bensinstasjonene og kioskene vise til en vekst på 15,2 prosent sammenlignet med samme måned i 2021. Tallene viser at det er vann uten kullsyre som har størst vekst, mens vann med kullsyre er ned 4 prosent.

– Det henger nok sammen med at vi ser at folk er mer på farten innenlands. Av den grunn handler vi mer i Norge, og da også på kiosker og bensinstasjoner.

Ramseng legger også til at trenden med fokus på helse og sunnhet slår inn.

Saken fortsetter under annonsen

– Derav velger nok stadig flere kunder å gå for sunnere varianter som vann, sier hun.

Sterkt opp for øl i kiosk og bensin

Økningen i salget av øl i kiosk og bensin er opp 51 prosent fra januar 2021 sammenlignet med januar 2022. Samlet sett kan kiosk og bensin de siste 12 måneder vise til en økning på 10,5 prosent – og tallene for klasse A g B (alkoholfritt og lettøl) er de som har hatt størst vekst de siste 12 måneder.

Er det trenden med alkoholfritt øl og lettøl som er årsaken?

– For det første er det relativt nytt å tilby alkoholfritt øl i kiosk og bensin. Alkoholfritt øl er uansett en klar trend i hele samfunnet. Her er det to ting som gjelder; Det ene som jeg nevnte, dette med fokus på kropp, helse, kalorier og det å leve et sunnere liv. Det andre er at langt flere produsenter velger å produsere alkoholfrie varianter. I dag kan vi velge i utallige smaker og sorter, og det gir en stor variasjon sammenlignet med hva vi har vært vant til tidligere, forklarer Hege Ramseng.

Bedre tilgjengelighet

Et annet element som gjør at denne kategorien stiger, er tilgjengeligheten i markedet.

Saken fortsetter under annonsen

– Alkoholfritt øl og lettøl er blitt langt mer tilgjengelig for kundene. Dessuten er det blitt langt mer akseptabelt også blant øl-folket å kunne ta seg en alkoholfri øl, nettopp fordi smaken er blitt så mye bedre enn tidligere.

Ramseng forklarer at mange voksne spesielt, heller velger øl fremfor brus når de skal ta seg en matbit på farten.

Hva tror du om utviklingen videre?

– Vi tror mye kommer an på utviklingen av grensehandelen fremover. Vi lever i usikre tider og det er varslet at prisene på mat og drikke vil stige på grunn av økte kostnader på råvarer, økte strømpriser, men også på grunn av den pågående krigen i Ukraina.

– Ja, vi kan få økt grensehandel, men alt dette henger sammen med resten av verden, av den grunn er det vanskelig å kunne forutse utviklingen videre fremover.

Likevel er hun en forsiktig optimist.

– Under pandemien har vi sett en stor lojalitet til norske mat- og drikkevareprodusenter, men hvorvidt det vil vedvarer og om pris trumfer alt, det er ikke godt å si, avslutter hun.

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb