Starbucks tar grep om egne utslipp
Nå blir Starbucks med på «Bølgen» i regi av Hold Norge Rent, Mepex og Oslofjordens Friluftsråd skriver kaffekjeden i en pressemelding.
Prosjektet er drevet av Hold Norge Rent, Mepex Consult og Oslofjorden Friluftsråd, og skal hjelpe norske virksomheter med å komme i gang med arbeidet for å hindre forsøpling fra egen virksomhet eller egne produkter. Bedriftene som er med, deltar i en femtrinns-prosess som skal munne ut i konkrete tiltak for virksomheten.
Fem steg
For Starbucks innebærer en del. Første steg er toveis kunnskapsdeling, der ansatte i Starbucks lærer om forsøpling og konsekvensene dette har for samfunnet. «Bølgen»-teamet setter seg inn i kaffekjedens rammer og prioriteringer. Så tar de Starbucks-ansatte med på strandrydding, etterfulgt av en analyse av søppelet de finner. Til slutt skal teamet og Starbucks ha en workshop der lander på gode tiltak mot forsøpling i felleskap.
– Siste etappe av «Bølgen»-prosjektet er det vi som skal fullføre. Det er å gjennomføre tiltaksplanen og det er noe vi gleder oss masse til, forteller operations manager for i Starbucks Norge, Sonja Weisseneder.
Begynte prosessen i august 2022
– Vi jobber vi for å finne løsninger på forsøplingsproblemet sammen med næringslivet, og vi er utrolig glade for å få Starbucks med på laget. Starbucks er et selskap som har vist vilje til å ta tak i den store felles utfordringen som hele næringslivet står overfor, nemlig forsøpling, sier Astrid Kordal Næss, prosjektleder næringsliv og arrangement i Hold Norge Rent.
I slutten av august var Starbucks-ansatte med på en strandryddedag, noe som var en øyeåpner for mange.
– Jeg trodde jeg kun skulle finne plastikkopper og emballasje, men ble fort overrasket da jeg fant både tøfler, golfballer og capser, forteller Tina som jobber på Starbucks Torggata i Oslo.
Strandryddedagen resulterte i nærmere 60 kg søppel ble plukket, og resultatene av analysen viste at det var mye isoporbiter i ulike størrelser, garnrester og plastemballasje. Men også knuste flasker, korker og kopper. I tillegg ble det funnet capser, en skinntøffel, en drikkeflaske i stål, en dørmatte fra en båt og mye annet rart.
Har allerede noen tiltak på plass
Starbucks har allerede i dag stor bevissthet rundt bærekraft og miljøvern. De selger gjenbrukskopper og har fjernet alle engangsartikler i plast som sugerør, bestikk, stoppere til lokk osv. I tillegg gir Starbucks fem kroner avslag på kaffen om kundene har med egen kopp og det har de gjort siden de åpnet sin første kafé i Oslo i 2012.