Redusert matsvinn gir trippel gevinst
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål og målsetningen i "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn".
2000 serveringssteder på fem år
Matvett leder bransjesamarbeidet KuttMatsvinn2030 i serveringsbransjen, med målsetning om å redusere matsvinnet med 50 prosent ved utgangen av 2030 hos deltagende bedrifter. Prosjektet ble lansert i 2017 og etter fem år har virksomheter som representerer over 2000 serveringssteder, blitt med. NHO Reiseliv Innkjøpskjeden og andre sentrale aktører har gått sammen med Matvett om å lede arbeidet videre med "KuttMatsvinn Servering".
Gode veiledere
Prosjektet har skapt et viktig fundament for arbeidet i serveringsbransjen med tydelige definisjoner, indikatorer, system for måling og rapportering, verktøy for opplæring og kommunikasjon med gjester, samt deling av beste-praksis i bransjen. Det har blitt utviklet gode veiledere for å kutte matsvinn i serveringsbransjen, og hovedfokuset er å få serveringssteder til å iverksette systematisk måling av matsvinnet og jobbe med svinnreduserende tiltak.
Her finner du gode eksempler på tiltak du kan gjør i din bedrift
15 prosent reduksjon
Forebygging av matsvinn gir trippel gevinst. Økt lønnsomhet for bedriften, redusert belastning på klima, og et tryggere matfat for en økende befolkning. Tilsammen oppnådde deltagerne i KuttMatsvinn2020 en matsvinnreduksjon på 15 prosent, eller 390 tonn, noe som tilsvarer 24 millioner kroner og 1400 tonn CO2 ekv.
Inviterer hele bransjen inn
– Vi ønsker å motivere alle våre medlemmer innenfor hotell- og serveringsbransjen til å delta aktivt i arbeidet med å redusere matsvinn. Det øker bunnlinja, det reduserer CO2-utslipp og det skaper motiverte medarbeidere. Det nytter å samarbeide om viktige utfordringer som matsvinn er for både økonomi, klima og miljø og for samfunnet. Det er viktig å fortsette det gode arbeidet og investeringer som gjøres i dag for å heve ansattes kompetanse og bevissthet rundt matsvinn. Jeg håper alle i bransjen vil bidra i denne felles dugnaden, og ta gjerne kontakt med oss i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden for tips og råd om hvordan din bedrift kan bidra, sier direktør for innkjøp og verving, Morten Karlsen i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden.