Prisene på mat og drikke falt i 2021
Konsumprisindeksen (KPI) steg med 5,3 prosent fra desember 2020 til desember 2021. De høye strømprisene er fortsatt den viktigste årsaken til oppgangen.
Årsveksten i konsumprisindeksen endte på 3,5 prosent i 2021, mens oppgangen fra november til desember var på 0,7 prosent.
I en tid med høye strømregninger er det godt nytt for norske husholdninger at prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har falt med 1,9 prosent de siste 12 måneder, skriver Virke i en pressemelding.
Tallene fra SSB viser at vi må tilbake til februar 2021 for å finne den siste prisveksten på mat og drikke fra måned til måned. Da økte prisene med 0,1 prosent. Resten av 2021 falt altså prisene.
– Matvarer og alkoholfrie drikkevarer har trukket ned tolvmånedersveksten i konsumprisene (KPI) i flere måneder. Det skyldes sterk konkurranse i dagligvaremarkedet og at avgiften på sjokolade- og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer ble fjernet i fjor, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke.
Stort prisfall på brus
Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 2,3 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i desember. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer, og størst var prisnedgangen for brus med et fall på 19,9 prosent.
Spent på grensehandelen
– Strømprisene trekker prisveksten kraftig opp de seneste månedene. Den totale prisveksten hadde vært enda høyere uten prisfallet på mat og drikke. Vi skal være glad for avgiftslettelsene i 2021 og at konkurransen i dagligvaremarkedet er så sterk som den er. Avgiftslettelsene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer gir også et mindre press på grensehandelen når grensene åpner igjen. Det gjenstår å se om det er tilstrekkelig til å se en nedgang i grensehandelen fremover, sier Jarle Hammerstad.
Strøm mer enn doblet
– Fra desember 2020 til desember 2021 har prisene på elektrisitet inkludert nettleie mer enn doblet seg og ble som i tidligere måneder den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersveksten i KPI i desember, sier Camilla Rochlenge i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NTB.