High-speed ovner åpner for nye muligheter
Langt bedre kvalitet
– Det gjør at man kan varme opp maten og få et svært godt og crispy resultat på bare en til to minutter. Maten blir vel så bra som i en vanlig ovn eller frityr, hvis ikke bedre. For rundt 20 år siden husker vi alle mikroburgere og piroger som ble varmet opp og servert, og de var både våte og seige. Et slikt resultat får du ikke i en high-speed ovn, sier salg og markedssjef, Lasse André Lööv-Olsen i Primulator.
Siden Primulator startet med Marrychef ovnene i Norge 2005, har de solgt over 4 000 slike ovner, og anslår at de har en markedsandel på om lag 95 prosent.
– En av våre første kunder på disse ovnene var Statoil, som nå er Circle K. De trengte en god og raskt ovn som ga et godt resultat fordi de ikke ønsket å ha en frityr i disken.
En vanlig ovn til bollebaking
Den største forskjellen mellom en vanlig ovn og en high-speedovn er nettopp tiden man sparer på severe varmmat.
– En vanlig ovn brukes eksempelvis til å steke boller over lengre tid, slik de gjør på mange bensinstasjoner og i kiosker. De er også større og av den grunn mye brukt i hoteller og restauranter, forklarer Lööv-Olsen.
En high-speed ovn er dessuten mye mindre og mer kompakt.
– Den er utviklet for å kunne servere mat på svært kort tid, eksempelvis som burgere, fries, toast, pizza, bagetter og lignende, typiske grab-and-go produkter. I dag kan du ikke la kundene stå på stasjonen i ti minutter for å vente på en burger eller pizza, legger han til.
Samarbeid med produsenter
Siden disse ovnene har blitt så populære, har kokkene hos Primulator et tett samarbeid med de fleste matprodusenter. Tidligere var det ovnen som måtte tilpasses hvert enkelt produkt, nå er det motsatt.
– Nå utvikler matprodusentene produkter som egner seg for å varmebehandles i disse ovnene. Produktene testes grundig ut, slik at det skal være enkelt for bransjen å kunne ta inn nye produkter på menyen. Eksempelvis som pizza, pasta og nudler, forklarer Lööv-Olsen.
Take-away er blitt det vi kaller for en gigatrend, og den vil bli ytterligere forsterket de neste ti årene.
Bedre lønnsomhet
I en tid hvor mange bransjeaktører, også utenfor conveniencebransjen, stadig jakter på nye muligheter for take-away og levering, byr en high-speed ovn på mange nye muligheter.
– Dersom man kanskje bare har solgt varme pølser tidligere, og ønsker å utvide mattilbudet, har man det som trengs i en slik ovn for å kunne utvide mattilbudet. Her sparer man både tid, penger og plass. Ikke minst siden mange produkter kan tas rett fra frys og inn i ovnen. På to minutter har du en nystekt pizza. Det betyr at du ikke trenger å ha store volum ferskvare liggende i disken for å kunne betjene kundene.
En annen fordel med en high-speed ovn, er at man ikke trenger et eget avtrekk eller ventilering.
– En Marrychef ovn har en katalysator som gjør at den gjenbruker varmen og kjører den tilbake i ovnen. Det betyr at du ikke får stekos, lukt eller røyk, som gir et krav til et eget avtrekk.
High-speed ovnene kommer i størrelser fra 35 til 50 cm og kan derfor enkelt plasseres på en disk. Det er også mulig å ha flere ovner oppå hverandre i høyden dersom man har en liten disk.
Menytilpasning
Lasse understreker at ovnen også lar seg tilpasse en eksisterende meny.
– Dersom man ikke har kjedetilknytning, kan man levere listen over mat/produsent, og så kan vi tilpasse alle programmene til serveringsstedet.
Dersom man ønsker å endre på menyen, kan programmene enkelt oppdateres via nettet. Det gjør det enda enklere å utvide i takt med økt salg, forklarer han.
Prisen for en høyteknologisk ovn som dette ligger på alt fra 40 til 100 000 kroner, og litt avhengig av brukshyppigheten varer den i fra fem til ti år.
Nye muligheter med korona
Under pandemien har take-away og levering tatt helt av i Norge.
– Bare i 2021 har vi solgt over 300 high-speed ovner. Det skyldes i hovedsak at mange har vært på jakt etter nye muligheter for raskere levering til kundene. Mange har måttet stenge ned restauranten eller kafeen, og har i stedet satset på take-away. Med denne ovnen får man mange muligheter, konstaterer den erfarne maskineksperten.
Lasse forklarer at de har fått nye henvendelser fra restauranter, hoteller, konditorier og campingplasser for å nevne noen. Han er helt klar i sine betraktinger om fremtiden.
– Felles for dem alle, er at vi som kunder har endret måten vi bestiller og handler varmmat på under pandemien. Take-away er blitt det vi kaller for en gigatrend, og den vil bli ytterligere forsterket de neste ti årene.
Samtidig bekrefter han at bransjeaktørene i convenience har vært dyktige.
– De har vært i forkant i mange år og ligger et «hestehode» foran andre aktører. Jeg tror neppe at kioskene og bensinstasjonene vil gi fra seg sin andel uten kamp til andre aktører som nå vil inn på take-away markedet.
– Denne trenden vil fortsette å øke, og på sikt vil prisen for forbruker gå ned som følge av dette. Når kvaliteten på maten i dag er blitt så god at den står seg mot velrennomerte restauranter, da er vi kommet veldig langt, sier Lasse og avslutter med følgende;
– Det er en grunn til at utenlandske store delegasjoner kommer til Norge for å se på hva kioskene og bensinstasjonene i Norge gjør for å lykkes i sitt arbeid, enten det dreier seg om elbillading, energi eller matservering.