Leder for Virke KBS Iman Winkelman. FOTO: Karine Hildonen Henriksen

– Tydelig støtte til vårt krav om konkurranse på like vilkår

Publisert: 29. april 2019 kl 14.45
Oppdatert: 29. april 2019 kl 14.45

Virke KBS har over lengre tid jobbet med å oppnå politisk forståelse for servicehandelens behov for rettferdige rammevilkår. Som del av dette arbeidet har man også engasjert seg sterkt i kampen for å få endret dagens forbud mot at kiosker og bensinstasjoner kan søke om salgsbevilling på lik linje med dagligvarenæringen.

Historisk dag

Torsdag i forrige uke var en historisk dag for den lange kampen for å oppnå konkurranse på like vilkår i det samlede dagligvaremarkedet. Dette i forlengelsen av at Stortinget debatterte stortingsmelding handel, og gjorde saken om like rammevilkår for kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker til ett viktig tema i Stortingsdebatten.

Fremskrittspartiets representant brukte blant annet hele sin taletid til å snakke om hvorfor kiosker og bensinstasjoner bør ha samme rammevilkår som dagligvarebutikkene.

Venstres representant brukte deler av sitt innlegg på å ta til orde for en prøveordning der utvalgte kommuner kan behandle og innvilge søknader om salgsbevilling for kiosker og bensinstasjoner. Partier ser dette som et første steg mot en likebehandling av KBS-næringen og dagligvarenæringen.

Saken fortsetter under annonsen

Høyres representant fremhevet i stortingsdebatten tydelig at bransjeglidningen i dagligvaremarkedet kan være problematisk og at kiosker og bensinstasjoner befinner seg i en utfordrende situasjon i mangel på like rammevilkår som dagligvarenæringen.

Kristelig Folkepartis representant uttrykte at de andre borgerlige partiene har tatt «en for laget» ved å ikke presse gjennom en endring av alkoholforskriftens paragraf 3-4 nå.

Forrige ukes stortingsdebatt var første gang i historien at man har diskutert behovet for en endring av dagens rammevilkår for servicehandelen på høyeste politiske nivå i Norge.

Marsjordre til regjeringen

Selv om Stortingets flertall ikke går inn for en endring av alkoholforskriftens paragraf 3-4 nå på grunn av KRFs generelle motstand i alkoholpolitikken, så er døren for endringer i KBS-næringens rammevilkår satt på gløtt, sier leder av Virke KBS Iman Winkelman.

Dette fremgår tydelig av Stortingsflertallets merknad, der de fire borgerlige partiene i felleskap ber regjeringen følge med på bransjeglidningen i det samlede dagligvaremarkedet.

Formuleringen er et direkte utslag av at flertallet ser at dagens utvikling der kiosker og bensinstasjoner i stadig større grad blir utfordret av dagligvarekjedene, uten at man kan ta et jafs tilbake, er uheldig, utdyper han.

Saken fortsetter under annonsen

Tilfreds, men fortsatt utålmodig

Iman Winkelman er tilfreds med at man i forlengelsen av Stortingets behandling av handelsmeldingen har lykkes med å komme et viktig skritt videre i arbeidet med saken om konkurranse på like vilkår:

Medlemmene har en klar forventning om at vi ivaretar den norske KBS-næringens interesser i møte med de utfordringer man møter i forlengelsen av dagens forbud mot å omsette alkoholsvake drikker. Gjennom bruk av media og aktiv direktekontakt med våre øverste folkevalgte, har vi lykkes med å skape en forståelse for at dagens konkurransesituasjon er problematisk, sier Winkelman.

Et være eller ikke være

Winkelman er samtidig utålmodig i møte med at man ikke har lykkes med å endre alkoholforskriftens paragraf 3-4:

Vi må respektere at KRF har fått de andre borgerlige partiene til å akseptere at den norske alkoholpolitikken skal ligge fast som del av regjeringssamarbeidet. Samtidig vil vi jobbe videre med å identifisere løsninger som kan bidra til at også KRF forstår at vår sak ikke handler om alkoholpolitikk, men om et være eller ikke være for deler av norsk servicehandel.  Jeg er utålmodig etter å fortsette dette arbeidet som grunnlag for at vi vinner frem med vårt krav om likebehandling av kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker, sier Winkelman.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb