Halv- og helferdig mat tydelig trend
Dagligvare/kiosk tar om lag 40 prosent av total detaljomsetning på 462 milliarder kroner. Vareutvalget utvides fortsatt, og mer halv- og helferdig mat er en tydelig trend.
Detaljhandelen viser svak utvikling, fastslo Vibeke Hammer Madsen, adm. direktør i Hovedorganisasjonen Virke i et konjunkturseminar 24. mars. Det var 30 prosent vekst i konkurser i varehandel i 2013. Sysselsettingen i næringen faller svakt, og det er få utsikter til vekst. Illustrativt: 367 000 jobbet i varehandelen 4. kvartal 2013, som var 2000 færre enn i 4. kvartal 2012.
Det er blitt en tøffere hverdag for mange aktører i detaljhandelen:
• 14 % opplever den generelle markedssituasjonen som dårlig. Opp fra 12 % siden september 2013.
• 21 % forventer svakere driftsresultat i 2014. Opp fra 19 % siden september 2013.
• 16 % planlegger å redusere antall ansatte i løpet av de neste seks månedene. Opp fra 14 % siden september 2013.
I sitt foredrag ‘Prognoser 2014’ tok sjeføkonom Lars E. Haartveit utgangspunkt i at utviklingen i detaljhandelen generelt er prisgitt den generelle økonomiske situasjonen, som fremdeles er preget av høy sysselsetting og lav ledighet, lav rente og realinntektsvekst. Det som særlig hemmer veksten, er en høy sparerate. Og vi ser ikke tegn til at høy sparing avtar; vi legger til grunn at det vil fortsette.
Netthandel
Fremdeles utgjør netthandel, som i fjor nådde opp i 20 milliarder kroner, en liten andel av total detaljhandel som anslås til 462 mrd. ekskl. motorkjøretøyer og bensin. Det er stor usikkerhet rundt størrelse og veksttakt, poengterte Haartveit, og stilte spørsmålet om hvor stor andelen endelig skal bli: 6 eller 13 prosent eller mer? Mange er både på nett og på gate, og det er stor forskjell på omfang mellom bransjer.
Dagligvare/kiosk
Dagligvare/kiosk, slått i hartkorn, viser fremdeles god vekst. Bransjen tar om lag 40 prosent av total detaljomsetning ekskl. motorkjøretøyer og bensin.
Haartveit ser ikke at forbrukerne sparer på dette området. Prisveksten tiltok gjennom fjoråret.
Naturlig nok er det dagligvare som dominerer dette bildet: Matlaging er «trendy», men fortsatt er det lavpris som viser best vekst. Vareutvalget utvides fortsatt, og mer halv- og helferdig mat er en tydelig trend.