«Mab» som gikk helt til topps.

Flyvende roboter vant designpris

Publisert: 1. november 2013 kl 11.28
Oppdatert: 1. november 2013 kl 11.28

Flyvende vaskeroboter, 3D matprintere og holografiske kokkeopplevelser var noen av fremtidsvisjonene som ble presentert blant finalistene i den futuristiske og globale designkonkurransen, Electrolux Design Lab. Colombianske Adrian Perez Zapata med sitt mini-robot-konsept «Mab» vant konkurransen under et finalearrangement i Stockholm helt nylig.

Vinneren av Electrolux Design Lab 2013 ble «Mab», et automatisk rengjøringssystem bestående av hundrevis av mikro-roboter som gjør jobben for, og som foruten en ren bolig gir deg litt magi med på kjøpet. De 908 mikro-robotene flyr ut fra en base og vasker overflaten ved hjelp av en dråpe vann tilsatt et vaskemiddel som gir større overflatespenning. Dråpen fanger opp partikler av støv og skitt, og når det er gjort flyr roboten tilbake til basen der vannet blir renset før det kan brukes på nytt.

Inspirasjonen til «Mab» fikk jeg av en bisverm som jobbet veldig bra sammen. Konseptet mitt krever bare en liten konfigurasjon for å fungere selvstendig, slik at du kan komme hjem og se en sverm av mini-roboter sveve rundt og gjøre rent for deg, forklarer hjernen bak rengjøringsrobotene, Adrian Perez Zapata.

Årets vinnerkonsept ser på roboten med nye øyne. I stedet for en enhet som etterligner en person, har Zapata tatt I bruk elementer fra naturen og latt seg inspirere av insekters felles anstrengelser og intelligente gruppearbeid. «Mab» er et innovativt konsept som kan minimere tid og krefter vi mennesker bruker på daglig rengjøring, og som samtidig maksimerer resultatene, sier juryformann og sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux.

Fra tanke til designkonsept

Over 1700 bidrag fra hele verden ble i år sendt inn til årets konkurranse. Årets finalister har levert inn flere bidrag i ulike faser, fra en innledende skisse og idé til et ferdig designkonsept. Finalistene har fått tett faglig oppfølging og tilbakemeldinger gjennom alle fasene i årets konkurranse. For hver fase kunne publikum stemme frem sin favoritt og deltakeren som mottok flest stemmer gikk automatisk videre til neste runde. Under selve finalen presenterte finalistene sine innovative konsepter for en internasjonalt sammensatt fagjury i Stockholm nylig.

Pengepremier og jobb i Electrolux

Saken fortsetter under annonsen

Vinneren mottok en pengepremie på 5000 Euro, og et seks måneders betalt hospiteringsopphold ved ett av Electrolux’ globale designsentre. Nummer to og tre i konkurransen, samt folkets favoritt, fikk også pengepremier respektive 3000 euro, 2000 euro og 1000 Euro.

Ledige stillinger – Conveniencejobb