MENY kutter ut engangsplast
Plast er et nyttig materiale som emballasje for å bevare produktkvaliteten på mat. Men til bruk i engangsprodukter er plast ofte unødvendig. For å ta vare på miljøet og bidra til mindre forsøpling, tar derfor MENY-kjeden nå nye grep.
- Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda, i parken eller i sjøen. Vi tar vår del av ansvaret og har gitt oss selv korte tidsfrister. I løpet av ett år skal vi fjerne all plast i engangsbestikk, engangsbegre og engangskopper fra butikkene og erstatte dem med alternative materialer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
WWF roser initiativet.
Vi er glade for at MENY ønsker å bidra til å stanse tilsiget av plast i verdenshavene ved å fjerne unødvendig engangsplast fra sine butikker. Slike initiativ fra dagligvarebransjen er svært viktige, og jeg håper flere vil følge etter. Hvert år havner over 8 millioner tonn plast i havet, inkludert en enorm mengde plast vi ikke hadde behøvd å bruke i utgangspunktet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk, dersom vi mennesker ikke endrer hvordan vi produserer, bruker og deponerer plast, sier Karoline Andaur, nestleder i WWF Verdens naturfond.
Trebestikk til piknik-kurven
MENY har startet reduksjonen av plast. Eksempelvis er plastbegrene i salatbaren og to av plastbegrene i ferskvaredisken erstattet med pappbegre. Endringen i salatbaren betyr alene en reduksjon i plast på seks tonn per år. Og fra mai tilbyr MENY, som første dagligvarekjede, forbrukerpakninger med engangsbestikk i tre. Velger alle MENY-kundene bestikket i tre, spares kloden årlig for 2,3 millioner plastbestikk. Neste skritt er å fjerne plastkopper og sugerør, slik at kundene ikke kan velge plast til barnebursdagen eller piknik-kurven.
- Som utvalgskjede med stort fokus på ferskvare og ferdige måltidsløsninger, har vi behov for en del engangsemballasje. Nå snur vi hver stein for å finne ut hvor vi kan kutte plast her. Dette gjelder både serveringsprodukter i løsvekt til vår take-away-mat, men også i butikkhylla der vi har bestikk, kopper, sugerør og liknende i større forbrukerpakninger, sier Kjuus.
Gjenbruksposer til frukt og grønt
MENY har som mål å redusere bruken av plast med minst 150 tonn innen 2020, og vil i tillegg til å se på unødvendig engangsplast ha fokus på frukt- og grøntavdelingen. Allerede før sommeren tar Kjuus sikte på å tilby gjenbruksposer til frukt og grønt. Ellers går MENY over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er mulig og optimaliserer plasten på frukt og grønt som fortsatt trenger den. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar.