Mestring av språk gir bedre arbeidsmiljø
Hotellet er beriket med 28 ansatte fra 14 nasjoner. I en hverdag med høyt tempo er språk viktig for at de ansatte skal kunne forstå hverandre og for å kunne forstå beskjeder som blir gitt.
Vi har norsk som arbeidsspråk, og flere av de ansatte har nå fått Kompetansepluss-kurs i norsk. Det har ført til færre misforståelser og et bedre miljø. Før sa mange ”ja” selv om de ikke forsto beskjeder som ble gitt. Nå forstår de beskjedene bedre, og tør å si fra når de ikke forstår, forteller daglig leder Vibeke Tvedt.
Terskelen for å snakke med hverandre og delta i diskusjoner rundt lunsjbordet har også blitt mye lavere.
Miljøet er kort sagt bedre, og legger til at det å mestre språket også har gitt medarbeiderne bedre selvfølelse. De er tryggere på seg selv, sier Tvedt.
Nå har jeg ord for alt
35-årige Ariya Hamre er enig. Hun har jobbet som værelsebetjent i snart 9 år på hotellet, og var en av de ti deltakerne på kurset.
Nå er det mye enklere for meg å gi beskjed til resepsjonen på SMS eller Messenger om for eksempel ting som har blitt ødelagt på rommene. Jeg har også ord for tingene som finnes på rommene og det vi bruker i arbeidet, det hadde jeg ikke før. Det er også lettere å snakke med kolleger og gjester, sier hun.
Mestring av digitale verktøy
De ansatte på Comfort Hotel Kristiansand har også fått opplæring i data gjennom Kompetansepluss-kurset.
Det er ikke så mange dataprogrammer de ansatte trenger å kunne i arbeidshverdagen, men det er noe e-læring i form av brannvernkurs, miljøstyringskurs og andre kurs. Mer og mer foregår på nettet, og det er viktig å nok ha kompetanse til å kunne bruke digitale verktøy, opplyser Tvedt.
Selv om mange kurs finnes på flere språk, er de fleste på norsk og engelsk, så her var det nyttig at hotellet hadde språkkurs sammen med datakurset.
Det å kunne mestre data er jo også viktig privat med tanke på nettbank, Altinn og alt det andre som stort sett bare er tilgjengelig på nettet, sier Tvedt og legger til at alle kurs ble holdt på hotellet, noe som opplevdes som en trygg ramme som styrket samholdet.
Unik mulighet for voksne
Den teknologiske utviklingen gjør at det blir stadig færre jobber som krever liten eller ingen formell kompetanse.
Opplæring gjennom Kompetansepluss er en unik mulighet fordi det er tilpasset voksne i full jobb og i en hektisk hverdag, sier fungerende direktør i Kompetanse Norge, Anders Fremming Anderssen.
Målgruppen for Kompetansepluss-ordningen er primært voksne arbeidstakere med lav formell utdanning. For mange er det lenge siden sist de gikk på skole, derfor har de behov for å styrke de grunnleggende ferdigheter sine.
Vi ser at dette kan gi motivasjon for enda mer kompetanseheving, og til å ta fagbrev på sikt. I et arbeidsliv i stadig omstilling, vil dette ruste dem til å stå lenger i jobben, eller til å få andre jobber i fremtiden, sier Anderssen.
Fakta om Kompetansepluss
- Kompetanse Norge forvalter og tildeler midler i Kompetansepluss på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
- Kompetansepluss er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne får opplæring i grunnleggende ferdigheter.
- Siden oppstarten av Kompetansepluss i 2006 har drøye 80.000 deltakere mottatt midler gjennom ordningen.
- Kompetanse Norge regner med at cirka 13 000 voksne fikk opplæring gjennom prosjektene i Kompetansepluss arbeid og Kompetansepluss frivillighet i 2018. Totalt ble det tildelt 206,9 mill. kroner gjennom Kompetansepluss-ordningen i 2018.
- Les mer om årets utlysning av Kompetansepluss-midler. Søknadsfrist er 9. desember. https://www.kompetansenorge.no/kompetansepluss/soknadsprosess/soknadsprosess/sok-midler/