Nordmenn grensehandlet avgiftsbelagte varer for 8 milliarder
Antagelig er grensehandelen langt høyere enn hva SSBs kvartalstall viser.
− Nordmenn legger igjen milliarder av kroner i utlandet gjennom kjøp av usunne varer som er sterkt avgiftsbelagt her hjemme. Grensehandlingen går utover folkehelsen, norske arbeidsplasser og verdiskaping, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.
Langt større grensehandel
SSBs grensehandelstall må ses i sammenheng med en pilotundersøkelse som SSB lanserte i januar i år. Undersøkelsen viste at halvparten av varene nordmenn kjøper når de grensehandler, er avgiftsbelagte varer.
Samtidig indikerer pilotundersøkelsen at grensehandelen er langt større enn SSBs kvartalstall anslår. SSB påpeker selv at kvartalstallene har betydelige usikkerheter ved seg.
− SSBs pilot indikerer at grensehandelen er langt høyere enn hva kvartalstallene viser. Alle de svenske kjøpesentrene ved grensen melder om rekordresultat i 2019. Dette rimer ikke med at grensehandelen skal ha gått ned i fjerde kvartal. Vi trenger bedre tall for å få kontroll på hva og hvor mye vi faktisk handler for i utlandet, sier Andersen.
En passiv holdning
- Selv om det isolert sett er positivt med en svak nedgang i grensehandelen, viser regjeringen en passiv holdning til grensehandelen som bidrar til å undergrave Norges største fastlandsindustri. Regjeringens beskjed til de mange tusen som jobber i norsk mat- og drikkeindustri er at den ikke synes det er et problem at arbeidsplassene deres over tid flyttes til Sverige, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
49 prosent forventer å miste markedsandeler
Bedriftene forventer tap Grensehandelen har store konsekvenser for mat- og drikkeindustrien. En undersøkelse NHO Mat og Drikke har gjennomført via Næringslivets økonomibarometer viser at 49 prosent av bedriftene i denne industrien forventer å miste markedsandeler til grensehandelen de neste to årene.
– Regjeringen kan ikke overse at grensehandelen påvirker investeringer, lønnsomhet og arbeidsplasser i mat- og drikkeindustrien. Dette er et tydelig signal fra bedriftene om at de store avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige ikke kan fortsette, sier Brubakk.
Ytterligere skadevirkninger
I januar viste tall fra regjeringens eget grensehandelsbarometer at 85 prosent av varene som grensehandles er dagligvarer, brus, godteri, alkohol og tobakk. Alkohol, tobakk, brus og godteri er produkter som har betydelig høyere avgifter i Norge enn i Sverige.
I tillegg viser barometeret at hele 34 prosent av den totale grensehandelen er ordinære dagligvarer som ikke har vesentlig høyere avgifter i Norge enn i Sverige.
- Tallene er tydelige; når nordmenn grensehandler avgiftsbelagte produkter, handler de samtidig også store mengder ordinære dagligvarer. Dette er varer som de normalt sett ville ha kjøpt i Norge. På denne måten får de høye avgiftene utilsiktede skadevirkninger for lønnsomhet og investering for hele verdikjeden til den norske mat- og drikkeindustrien.
- Dette rammer alle: Bonden, mat- og drikkeindustrien og dagligvareleddet. Til syvende og sist rammes også viktige norske arbeidsplasser over hele landet, sier Brubakk.