Skal hjelpe 230.000 unge i arbeid
I løpet av få år har alliansen vokst fra å omfatte ett selskap, til å bli en stor bevegelse. Bedrifter i 23 europeiske land er nå med. Vi jobber ikke bare for å legge til rett for jobber og praktisk erfaring, men samarbeider også med myndigheter og skoler for å skape nye muligheter, sier Luis Cantarell, Europa-sjef for Nestlé.
Næringslivet utgjør en forskjell
19 prosent av alle Europas unge er i dag utenfor arbeidslivet, og da Alliance for YOUth ble etablert, var det med en filosofi om at næringslivet kunne utgjøre en forskjell. To og et halv år senere viser fasiten at 115.00 unge har blitt hjulpet av alliansen.
I Norden har Nestlé alene ansatt 1.100 under 30 år. Nå trapper medlemmene av Alliance for YOUth opp innsatsen, og vil jobbe for å hjelpe ytterligere 230.000 unge frem mot 2020.
I Norden har Nestlé satt seg følgende mål:
- Gi 150 personer under 30 år jobb.
- Gi 380 unge praksisplasser.
- Fortsette å gjennomføre såkalte CV-klinikker, mentorprogram osv.
Søk innsikt av de som kjenner selskapet
Paul Bommeljé er nordisk sjef for Kaffeknappen, et Nestlé-eid selskap innen kontorkaffe.
I Kaffeknappen er vi 140 ansatte, og har en gjennomsnittsalder på under 30 år. De fleste begynner karrieren hos oss som service-medarbeider, og kan senere avansere til stillinger innen salg eller markedsføring. Mitt råd til de som søker jobb er å skaffe seg bedre innsikt om jobben gjennom folk som kjenner selskapet. Med bakgrunnskunnskap kan du snakke om hvorfor du ønsker jobben. Man må ikke være redd for å banke på døren til arbeidsgiveren og be om et intervju, sier Bommeljé.
Praksisplass gunstig for karrieren
Hele 96 prosent av 1700 interns mener at en praksisplass vil hjelpe dem med å få jobb når de er ferdig med studiene, og 98 prosent anbefaler andre å søke om praksisplass. Dette viser at vi må fortsette å investere i å styrkebåndene mellom studiesteder og næringslivet, sier Karen Fichuk, adm. dir. hos analysebyrået Nielsen.
Gode råd til deg som søker jobb:
Erik M. Melsom har akkurat fullført et toårig traine-program i Nestlé Norge, og jobber nå som forretningsutvikler. Her er hans råd til de som søker sin første jobb:
- Bygg nettverk og bruk det. Snakk med bedriftsrepresentanter når du møter dem på skolen eller andre steder, og følg opp i etterkant. Det er ytterst sjelden at muligheter faller ned i fanget ditt du må skape dem selv. Ta kontakt med venner og bekjente som har fått jobb, og selv om de ikke nødvendigvis har noe ledig der de jobber, kan de alltid komme med gode innspill.
- Jobb ved siden av studiene, eller engasjert deg i studentforeningen. All erfaring er bra erfaring, og når du sitter på ditt første intervju er det en stor fordel om du kan vise til egne erfaringer. Jobberfaring viser også at du har både arbeidskapasitet og stå-på-vilje.
- Tenk utenfor boksen. Lykken er ikke nødvendigvis å begynne der hvor alle andre begynner. Utviklingsmulighetene kan være mye større i mindre selskaper.
- Har du fått jobb som kanskje ikke er drømmejobben, må du likevel gi alt. En god referanse kan være gull verdt når du skal bevege deg videre.
- Sist, men ikke minst; ikke gi opp. Det kan kjennes håpløst, og ofte får man ikke en gang komme på intervju, men til slutt finner du en arbeidsgiver som behøver nettopp deg.