Enkle dietter for en bedre helse
Hvilken diett skal jeg velge?
Det finnes mange gode grunner til å legge om kosthold og livsstil, og det handler ikke alltid om å gå ned i vekt. Ved å leve optimalt kan du få høyere energinivå, bedre humør og en mer effektiv fordøyelse. I tillegg senker du risikoen for livsstilssykdommer som høyt kolesterol og diabetes type 2.
Hvilken diett akkurat du skal velge, avhenger av ditt individuelle utgangspunkt. Det er ingen dum ide å starte med en blodprøve for å sjekke nivåer og vitale verdier, slik at du vet nøyaktig hva kroppen din mangler. Med håndfaste data blir det enklere å motivere seg selv til å ta gode valg.
I tillegg bør du unngå dietter som ber deg kutte ut det som vanligvis gir deg glede. God mat er tross alt en stor kilde til lykke for mange, og ved å fjerne dette fra livet ditt kan du ende opp mindre tilfreds og demotivert.
Enkle og gode dietter
Videre finner du noen utvalgte dietter som har beviselig god effekt på helsen, og som ikke er altfor kompliserte å leve etter.
Har du hatt mye sukker i kosten din fram til nå? Husk at sukkerholdig mat er avhengighetsskapende, og det kan ta litt tid for kroppen å venne seg av det. Et godt råd er derfor å være tålmodig, og dersom du ikke er fornøyd, vent et par uker før du tester noe nytt.
Middelhavskosthold
Middelhavsdietten er veldig kjent og har blitt forsket mye på. Den er kjent for å ha svært god effekt på hjerte- og karsykdommer, fordi fettet i liten grad kommer fra mettede kilder. Dette gjelder for eksempel smør, fett fra kjøtt, bakst og meierifett.
Som navnet tilsier er dietten inspirert av kostholdet i landene rundt Middelhavet, som Italia og Hellas. Den går i hovedsak ut på å spise mer grønnsaker og frukt, fisk, belgvekster, bær og nøtter, og olivenolje. Du kan også spise moderate mengder med hvitt kjøtt og egg, ost og yoghurt samt drikke noe vin.
Det du skal holde deg unna er bearbeidet eller rødt kjøtt, fritert mat, sukkerholdig drikke, smør, fløte og søt bakst.
Paleodietten
Paleodietten, også kalt steinalderdietten, går ut på at du kun skal spise mat man tenker seg at menneskene i steinalderen spiste. Dietten har særlig blitt populær i Australia, Europa og USA. Fordelene med denne dietten er at den er proteinrik slik at du føler deg mett lenger, og får i deg færre karbohydrater slik at energinivået går opp.
En god huskeregel er at du ikke skal spise mat som du tenker at kommer fra en fabrikk. Du kan spise ikke-prosessert kjøtt, sjømat, fersk frukt og grønnsaker. Egg, nøtter, frø og sunne oljer som fra oliven, kokosnøtt og avocado er gode tilvalg til en slik diett.
Du skal ikke spise korn (for eksempel pasta og brød), melkeprodukter, bearbeidet mat, kunstige tilsetningstoffer, belgfrukter og sukkerholdig mat som brus, godteri, juice og bakevarer.
16:8 dietten
16:8 dietten er en variant av periodisk faste. Du velger deg ut en periode på åtte timer om dagen hvor du kan spise, mens du skal faste de resterende 16 timene av døgnet. Velger du for eksempel å spise mellom kl. 12:00 og 20:00 må du hoppe over frokosten, men kan fortsatt spise en full lunsj og middag.
Å faste har faktisk en appetittdempende effekt, selv om man skulle trodd det motsatte. Etterhvert vil du derfor ikke føle behovet for å proppe i deg mat selv om du vet det er lenge til neste måltid. Et mindre spisevindu senker altså sjansene for overspising.
Fordeler her er at kroppen får lengre tid på seg til å fordøye maten og å restituere seg etterpå. Dietten skal hjelpe på fordøyelsen, forbrenningen, blodtrykket og kolesterolet. Ettersom du kan fortsette å spise det du vanligvis spiser, er det enkelt å overføre dietten til en varig livsstil.
Slik kommer du i gang!
Start med en blodprøve for å få et bilde av hvordan kosthold og livsstil har påvirket kroppen din. Deretter velger du en diett som gir kroppen din det den trenger, uten å gjøre deg nedstemt. Tvert imot bør dietten gi deg økt livsglede!
Det samme gjelder selvsagt for trening. Velg aktiviteter du syns er morsomme og motiverende, slik at det blir enklere å beholde den nye livsstilen.