Foto

Daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson er glad for at stadig flere bransjeaktører blir med i arbeidet med å hjelpe forbrukerne til å redde mer mat.

Millioner av matvarer får ny etikett

Publisert: 18. august 2022 kl 09.00
Oppdatert: 18. august 2022 kl 09.07

­– Vi er veldig stolte over at så kjente merkevarer i matindustrien ønsker å bruke innflytelsen de har på forbrukerne til noe positivt, sier daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson i en pressemelding.

Matredder-appen skal samarbeide med blant annet Norgesgruppen, bakeriet Bakehuset, Prior, Lerum, Synnøve Finden og Munsj for å hjelpe forbrukerne å redde mer mat. 

Majoriteten av matsvinnet skjer i hjemmet

Flere enkeltprodukter, deriblant en rekke dagsferske brød, gulost og egg skal prydes med tips til hvordan forbrukerne kan unngå å kaste rester. 

Bakgrunnen er at nærmere halvparten av alt matsvinnet i Norge skjer i husholdningene. Det er også her reduksjonene i matsvinn har gått saktest de siste årene.

Etiketter med budskap som «Sprøtt forslag – lag krutonger av restene» på brød. Eller «Tipp topp topping – alt blir bedre med smelta ost» på gulosten blir å se i butikkhyllene, og på millioner av produkter utover høsten.

Saken fortsetter under annonsen

– I dag kaster vi i snitt 43 kilo spiselig mat i året på hjemmebane, tilsvarende hver femte handlepose. Samtidig viser undersøkelser fra Norstat at 9 av 10 nordmenn ønsker å gjøre mer for å redusere sitt matsvinn og redde mer mat, forteller Ingemarsson, og legger til:

– Det vil vi hjelpe dem med, og det er også vårt ansvar. I bransjeavtalen hvor departementene, bransjeorganisasjonene og bedriftene har forpliktet seg til en felles innsats for kutt i matsvinn, har de også forpliktet seg til å hjelpe forbrukerne å redusere deres.

Ender oftest med å kaste mat

Etikettene inneholder ulike budskap som skal få forbrukerne til å tenke kreativt om hva de kan gjøre med rester, eller triks for å sjekke holdbarhet. 

Innsiktsarbeid Too Good To Go har gjort viser nemlig at vi oftest lander på å kaste matvarer vi er i tvil om.

– Samtidig ser vi at det ofte bare er en liten “dult” - en påminnelse - som skal til for at man heller tar vare på maten. Disse etikettene skal fungere nettopp som dét.

Brød og bakevarer er det vi nordmenn oftest kaster, og Gry Thomsen, markedssjef i Bakehuset, forteller at det er noe de ønsker å bidra til å endre.

Saken fortsetter under annonsen

– Bakehuset støtter opp om denne satsningen fordi vi vet at brød er en av de varegruppene vi kaster alt for mye av. Noen dager gamle brød kan brukes til mye; alt fra ett godt måltid, som tilbehør til maten eller desserter. Sammen med Too Good To Go ønsker vi å inspirere forbrukerne til å bruke opp hele brødet, sier Thomsen, og legger til:

– Det er enklere enn man tror!

Å ta vare på maten har aldri lønnet seg mer

I Norge ble det i 2021 kastet mat med en totalverdi på over 22 milliarder kroner. Med prisstigningen på mat siden den gang lagt til grunn er beløpet økt med ytterligere 1,5 til 2 milliarder kroner.

– Å ta vare på maten er et effektivt og godt tiltak for både miljøet og lommeboka. Ikke minst oppleves det givende og meningsfylt, særlig hvis man kan finne på kreative måter å bruke rester eller overskuddsmat på, sier Ingemarsson.

Han sier at det etter planen vil være flere merkevarer og produkter som deltar i initiativet i de kommende månedene.

Saken fortsetter under annonsen

– Sluttmålet her er å inspirere til mindre matkasting, og mer matredding i husholdningene. Da trenger vi alle med oss, avslutter Johan Ingemarsson.

Faktaboks – matsvinn i Norge

•    Ifølge Matvett og Norsus kaster hver nordmann i snitt 43 kilo spiselig mat i året. Det tilsvarer hver femte handlepose.

•    Det er brød og bakevarer, frukt og grønt, etterfulgt av middagsrester som kastes oftest.

•    Maten som kastes i Norge har en totalverdi på over 22 milliarder kroner i året. Med prisstigningen på mat siden 2021 er tallet nå økt med ytterligere én og en halv til to milliarder norske kroner.

•    Matsvinn står også for 10 prosent av globale klimautslipp – like mye som tekstiler.

•    En ny undersøkelse fra Norstat viser imidlertid at 9 av 10 nordmenn ønsker å gjøre mer for å redusere matsvinn i hverdagen.

•    Målt i antall kilo står husholdningene for nærmere halvparten av matsvinnet i Norge. Mens matbransjen er i gang med å redusere sitt matsvinn, henger husholdningene etter.

•    «Redningsøyeblikket» er et initiativ fra Too Good To Go i samarbeid med matindustrien, som skal inspirere nordmenn til å redusere sitt matsvinn gjennom enkle tips på emballasjen.

•    Bakehuset, Prior, Lerum, Synnøve Finden, og Munsj er blant merkene som er med på initiativet. Organisasjonen Matvett og Spisoppmaten, som blant annet har vært med å utarbeide merkeordningene “Se, lukt, smak” og “Best før, ikke dårlig etter” har vært med i planleggingen.

•    Innsiktsarbeid gjort for Too Good To Go av Æra viser at dersom vi er i tvil om matvarer fortsatt kan spises, ender vi oftest opp med å kaste. Det kommer også fram at det bare er en liten «dult» – en påminnelse – som skal til for at vi ikke kaster mat.

•    Etikettene på disse produktene skal fungere som «dulten» som gjør at flere velger å redde, snarere enn å kaste mat de er i tvil om.

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb