Ole Robert Reitan
Foto

Reitan Retail-sjef Ole Robert Reitan mener det ville vært teknisk umulig å etablere en ny stor dagligvarekjede i Norge i dag – til det er etableringshindringene for store.

Kunne ikke etablert Rema i dag

Publisert: 7. september 2022 kl 11.11
Oppdatert: 7. september 2022 kl 11.11

­– I Norge i dag er det umulig å åpne en ny dagligvarekjede. Det er ikke mulig og hvis vi skal ønske oss mer konkurranse og et større mangfold må det i hvert fall være teknisk mulig å etablere seg som ny konkurrent uten å bli ødelagt av altfor store prisforskjeller mellom aktørene, sier Ole Robert Reitan i et forhåndsinnspilt intervju i forbindelse med dagens Mat & Marked-konferanse på Litteraturhuset i Oslo.

– Nå er Rema Danmark snart like stort som Rema i Norge, og det har vi gjort på 20 år, men det hadde ikke vært mulig i Norge i dag. Og den viktigste grunnen til at det har vært mulig i Danmark, er et det er mange flere aktører på sisteleddet, men det er enda større mangfold på leverandørsiden. Så den typen prisforskjeller vi har i Norge, hadde ikke vært mulig i Danmark, for da hadde vi bare valgt en annen leverandør. Men i Norge må vi forholde oss til prisforskjeller fordi vi ikke har noe valg, sier Reitan.

Utfordringen er ikke bare de tre kjedene i markedet. Vi har nesten ikke leverandører, heller.

 

På spørsmål om hva han synes om kompetansen til dem som utformer politikken for dagligvarebransjen, er Reitan optimist.

– Kompetansen er sterkt økende, og det gjør meg glad. Vi har politikere med en næringsminister i spissen som har sagt de vil gjøre noe. Jeg synes politikerne er inne på noe veldig fornuftig, sier Reitan med adresse til arbeidet som nå pågår på Stortinget med å finne tiltak som skal stanse ubegrunnet prisdiskriminering.

Samtidig påpeker han at politikere og konkurransemyndigheter må se på hele bransjen.

– Utfordringen er ikke bare de tre kjedene i markedet. Vi har nesten ikke leverandører, heller.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb