200 nasjoner på SIAL Paris
De fremste representanter for alle sektorer innen matvarebransjen, fra detaljister til sentrale innkjøpsorganisasjoner, leverandører av teknologi, utstyr og tjenester, er representert.
Inspirasjonskilde for matvarehandelen
Fagfolk fra siste ledd i matkjeden, detaljvirksomhet, en gros og beslektede næringer, utgjør 54 prosent av de besøkende ved SIAL i Paris. Presentasjon av de siste innovasjoner og trender er selve hjertet i messen. Ved siden av å være det sentrale faglige møtepunkt, sikrer SIAL Paris også innsikt i hva som vil skje i fremtiden, og viser hvilke utfordringer bransjen står overfor. Dynamikken i de forskjellige produktlinjene forandrer seg raskt, og SIALs område for innovasjon tar mål av seg til å gi et innblikk i den stadig skiftende utviklingen.
Det bobler i omsetningsleddene
I våre dager må matvareforretninger forholde seg til en rekke nye utfordringer, ikke bare når det gjelder konkurranse, men også det operative. SIAL Paris fokuserer på to trender som særlig illustrerer disse utfordringene :
• «The Drive» i rask vekst
«The drive» er en fransk oppfinnelse, utviklet av Auchan-gruppen i 2000, videreutviklet av Leclerc i 2007, og er i dag i kjernen i en hver detaljiststrategi. Hvordan virker det? I praksis ved at to systemer fungerer sammen.
Kunden foretar en bestilling på internett og kan få varene levert hjem til seg to timer senere. Alternativet er at varene blir hentet av kunden selv i butikken. Detaljisten forplikter seg da til å få alt på plass i kundens bil i løpet av fem minutter
Innkjøpene på internett dreier seg først og fremst om tørrvarer som hermetikk, eller tyngre ting som drikkevarer. I mange tilfeller kan bestillingslisten være forhåndsregistrert på den enkelte brukers navn.
Fra 1. mars 2014 var det 2 839 slike «drives» i Frankrike. Konseptet blir fulgt med interesse over hele verden, og er kopiert flere steder. Det første landet som adopterte systemet var Belgia, der det nå er rundt 300 «drives». I Storbritannia er systemet også i rask utvikling, med Asda (300) og Tesco (232) som ledende operatører. Et orginalt utspill kommer forøvrig fra denne andre siden av kanalen: der har forhandlere satt opp egne sentre for henting av varene, noen av dem i tilknytning til metroen. Flere andre land rundt om i Europa er i ferd med å ta i bruk systemet.
• «The Market Zone»
Dette området av messen er konsentrert om selve utsalgsstedet, der folk kommer for å foreta sine innkjøp personlig. Det er her detaljisten har sin store utfordring når det gjelder å tiltrekke seg og beholde kundene. Utviklingen av «the drive» er til en viss grad selve motsetningen til den enkelte forretning nærmest et kanibalsk fenomen. Men den personlige matvarebutikk er på ingen måte truet. Når det gjelder ferskvarer vil «the drive» neppe kunne bli dominerende. Tradisjonelle ferskvarer (frukt og grønnsaker, fisk, kjøttvarer osv) er ikke så synlige i «the drives» handlekurver (bare 2.9 pst av omsetningen, sammenlignet med 17.8 pst i butikkene). Bevisst utvikling av utsalgsstedet vil dermed stadig være en viktig strategi for å holde kontakten med matkundene og bygge lojalitet.
Lanserer egen sektor
En nyhet av året: alt som finnes av utstyr og teknologi blir representert på SIAL, enten det gjelder matproduksjon, utstyr for matvarehandel og catering, transport eller tjenester. SIAL Paris 2014 integrerer fra og med i år IPA (messen for maskiner til matvareindustrien), som ble arrangert parallelt med SIAL i 2012.
Slik legger SIAL forholdene til rette for å utvide det totale tilbud spekteret og imøtekomme de besøkendes behov for å utvikle kontakter. Det nye utstillingsformatet, med sin synergi av tid, sted og ekspertise vil garantere større synlighet og generere nye B2B forretningsmuligheter.
I 2014 vil rundt 300 utstiller av utstyr, teknologi og tjenester ha tilgang til ca 36 000 fagfolk innen matindustrien på SIAL Paris. Den nye designen på de forskjellige utstillingsområdene fører alle kanaler sammen og forsterker SIAL Paris’ rolle som den største begivenhet for matvarehandelen.
(Pressemelding.)